Dlaczego warto wybrać olej z soi

Posted by admin on 9th sierpień 2012 in Uncategorized

Gdy decydujemy się na wybór, któregoś z olejów roślinnych, nie zawsze nasze decyzje podejmujemy w sposób świadomy. Musimy zdawać sobie sprawę, że poszczególne oleje posiadają nieco inne właściwości, a także inne rodzaje substancji jakie mogą być, szczególnie przydatne dla naszego organizmu.

Wybierając olej z soi mamy przede wszystkim możliwość smażenia bez obaw w wysokich temperaturach. Do takich celów nie możemy używać, choćby oleju słonecznikowego, który traci swoje właściwości w temperaturach powyżej stu stopni. W przypadku oleju z soi nie mamy takiego problemu, gdyż spal się ona w temperaturze dwustu trzynastu stopniu, co daje nam możliwości bezpiecznego smażenia, czy pieczenia na nim. Olej ten możemy wykorzystywać również do sałatek, czy innych potraw przygotowanych bez gotowania lub smażenia, gdyż posiada neutralny zapach i smak.

Wygląd jaki ma olej sojowy jest zbliżony do innych popularnych olejów roślinnych. Jest to jasnożółte zabarwienie z lekką domieszką koloru ciemno brązowego. Plusem oleju z soi jest jego łagodny smak, co sprawia, że jest często wykorzystywany do produkcji różnego rodzaju mieszanek z olejów jadalnych. W oleju tym znajdziemy również spore ilości kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim kwasu linolowego.

Comments are closed.